O prospěšnosti kurkumy na lidský organismus toho bylo napsáno hodně. Dokonce i vědecká/lékařská obec je v tomto kupodivu za jedno se zastánci alternativních způsobů léčení a vzali kurkumin, účinnou látku obsaženou v kurkumě, na milost.

Jak však dostávat kurkumin do těla pokud možno pravidelně a nestravovat se jen indickou kuchyní? Ideální způsob je starý ájurvédský nápoj zlaté mléko – přírodní posilovač imunitního systému, antivirotikum a antibiotikum.

Základem nápoje je rostlinné mléko a kurkuma pasta. Nejen pro zlepšení chuti se přidává skořice, ideálně ta pravá Cinammonum Zeylonicum ze Srí Lanky, která je oproti levnější čínské sladká a s jemnou chutí. Jakmile jednou ochutnáte skořici pravou, už se nebudete chtít vracet zpět. Nepravá skořice ze supermarketů navíc obsahuje nezanedbatelné množství zdraví škodlivého kumarinu.

Kurkuma pasta

  • půl šálku kurkumy
  • šálek vody
  • lžička čerstvě namletého černého pepře

Všechny ingredience smícháme a na mírném plameni ohříváme, dokud nevznikne pasta. Hotovou pastu dáme do čisté skleničky a v ledničce ji můžeme skladovat 1–2 měsíce. Pepř je důležitou ingrediencí, protože obsahuje piperin, který napomáhá lepšímu vstřebávání kurkuminu.

Zlaté mléko

  • 1–2 lžičky kurkuma pasty – mám rád výraznější chuť
  • sklenice (4–5 dcl) rostlinného mléka – nejchutnější kombinace je s kokosovým mlékem, ale dá se použít i makové, mandlové, konopné a jiné.
  • lžíce panenského kokosového oleje – střídám s panenským řepkovým olejem, který se chuťově více hodí k oříškovým a mandlovým mlékům
  • skořice – pravou skořicí nemusíme šetřit, mléko příjemně osladí a není potřeba ho dále doslazovat 
  • med – osobně již mléko nedoslazuji, ale záleží jakou máte skořici

Mléko zahřejeme a následně se zbývajícími ingrediencemi v mixéru promixujeme. Pravou skořici mám jen vcelku, takže mixuji dokud skořice v mléku „nezmizí“.

Zlaté mléko